Sos pomidorowy – 1 duży pomidor (obrany, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżeczka oliwy – 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 50 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Składniki 1 prostokątna: Ciasto – 200 g jasnej mąki orkiszowej– najlepiej typu 00, – 10 g drożdży – 1/2 łżeczki soli – 1 płaska łyżeczka cukru – 1/2 łyżki oliwy – ok. 100 ml wody Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli wlejemy za dużo wody należy uzupełnić ciasto mąką w celu uzyskania odpowiedniej elastycznej konsystencji. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami.