Składniki/10 pierożków: ciasto – 100g mąki 00 – 1 jajko – szczypta soli farsz – 100g mrożonego szpinaku – ćwiartka cebuli – ząbek czosnku – 50g serka ricotta sos pomidorowy – 2 obrane ze skórki pomidory – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Ze składników zagnieść ciasto. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, jeden płat układamy na foremce do ravioli, nadkładamy farsz i przykrywamy drugim płatem. Przedstawiamy przepis na ravioli ze szpinakiem z serem ricotta, sosem z pomidorów i parmezanem. Ciasto wkoło farszu smarujemy (pędzelkiem) wodą, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wkoło nadzienia i wycinamy nożem lub wykrawaczką kształt ravioli. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dusimy na osobnej patelni, dodajemy czosnek i przyprawy. Jeśli nie mamy foremki, na rozwałkowanym cieście układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm.