Składniki: Masa makowa: 200 g.maku mielonego 2 łyżki miodu 25 g. miękkiego masła 2 łyżki płatków migdałów 3 łyżki mieszanki bakaliowej 2-3 łyżki cukru 1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 1 łyżka bułki tartej 2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto) Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej. 1 łyżka gęstej śmietany Lukier: 3 łyżki mleka 1 łyżka kakao 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Można ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przełożyć na folię. Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :) Złapać folie za brzegi i przełożyć roladę w foli do keksówki. Dlatego jeśli nie macie ochoty, lub czasu, żeby samemu zrobić masę makową, to spróbujcie z masą z puszki. Przyznaję, że nawet z masą z puszki, ten makowiec był moim ulubionym, od czasu, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Chodzi o to, żeby ciasto, przy wkładaniu do foremki nam się nie rozpadło. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Przy zawijaniu ciasta, też nie jest tak łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, około 1 godzinę. Przełożyć na niego rozwałkowane ciasto. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza, smak wynagradza wszystko. Dodać margarynę i wysiewać Na koniec dodać jajko, żółtka i śmietanę. Dlatego zawijamy delikatnie i nie stresujemy się :) Zwracam na to uwagę, żebyście nie pominęli tego faktu.