WTOREK: SHAWARMA Z KASZĄ BULGUR

Agnieszka
Obiad
15.10.2019 10:10
WTOREK: SHAWARMA Z KASZĄ BULGUR

Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Krok 2 Do oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Obejdzie się też bez ziela angielskiego, choć to przyprawa którą każdy ma w domu tyle że zazwyczaj w kuleczkach, a nie w mielonej postaci. Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień Najprostsze menu na tydzień. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Najprostszy sposób przyrządzenia shawarmy polega na pocięciu mięsa w większe kawałki, które następnie wstawiamy do piekarnika. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Shawarma jest jedną z najpopularniejszych na świecie dań typu street food. Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Kiedy się upieką, rwiemy mięso na małe kawałki przy pomocy widelca. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki, dzieląc je wzdłuż włókienek. Mięciutkie i soczyste mięso bardzo ładnie dzieli się wzdłuż włókien na małe kąski. Najlepszy jest kumin cały, bo roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. W Polsce raczej rzadko spotykana, gdyż przegrywa konkurencję z kebabem. Jest to akurat przyprawa, którą łatwo można kupić w sklepach. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Ważnym składnikiem jest kumin – on musi znaleźć się w bejcy. Żeby shawarma miała swój aromat i smak trzeba ją wcześniej zamacerować w pachnącej marynacie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/wtorek-shawarma-z-kasza-bulgur/