Sernik kajmakowy na spodzie z orzechami i cynamonem

Kasia
Ciasta
16.11.2019 7:55
Sernik kajmakowy na spodzie z orzechami i cynamonem

150 g herbatników 70 g mielonych orzechów(laskowych lub włoskich) 80 g masła 1/3 łyżeczki cynamonu 3 jajka 1 kg sera sernikowego pół szk. cukru 255 g masy kajmakowej(pół puszki,druga połowa na wierzch ciasta) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 255 g masy kajmakowej (druga połowa puszki) płatki migdałowe Pyszny,słodki,kremowy,idealny do kawy,do tego bardzo prosty do zrobienia - zapraszam po przepis Serniki uwielbiam w każdej postaci i dlatego ciągle szukam nowych przepisów ,zęby nie było nudno,tym razem odrobinę świątecznie bo święta już coraz bliżej,więc będzie jak znalazł,polecamSkładniki:na spód:Na masę serową:Na wierzch ciasta :Przygotowanie:herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy masło,orzechy i cynamon,miksujemy wszystko razem,wykładamy na tortownicę (22-24 cm,,wyłożoną papierem do pieczenia a brzegi wysmarowane masłem i wysypane mąką)),dociskamy rękami spód,tak żeby jeszcze zachodziło ok 1 cm na brzegi. Żółtka oddzielamy od białek,Żółtka dajemy do miski i miksujemy z cukrem na jasną masę,następnie dalej miksując dodajemy po łyżce ser,jak już dodamy cały ser,to dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy,następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy,na końcu dodajemy nie ubite białka i mieszamy jeszcze króciutko do połączenia się składników,gotową masę wylewamy na spód z ciasteczek,wygładzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 70-75 min,Po tym czasie wyjmujemy sernik,studzimy,i wkładamy na noc do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11/sernik-kajmakowy-na-spodzie-z-orzechami.html