Składniki: 1 duży brokuł, pokrojony w różyczki 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 100 g startego sera żółtego ¼ łyżeczki kurkumy 4 ziemniaki, podgotowane w osolonej wodzie przez 10 minut i starte na tarce 1 jajko lekko rozbełtane sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. English version Meat and broccoli bake (6 servings) Ingredients: 1 large broccoli, cut into florets 2 tbsp vegetable oil 500 g ground meat 1 onion, chopped 2 tbsp Worcestershire or soy sauce 1 tsp garlic powder 3 cups milk 1/4 cup cornstarch 100 g cups shredded cheese ¼ tsp ground turmeric 4 potatoes, preboiled and grated 1 egg, lightly beaten salt and pepper Preparation: W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj mięso i cebulę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione a cebula zeszklona, przez ok. 10 do 12 minut. W średnim rondelku wymieszaj dokładnie mleko i mąkę kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 6 – 8 minut aż lekko zgęstnieje. Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, brokułami w sosie serowym zapieczonymi pod warstwą ziemniaczaną zaspokoi głód na długo. Wyłóż mięso na dnie średniego naczynia do zapiekania, a na wierzch wyłóż brokuły. Wymieszaj starte ziemniaki z jajkiem, dopraw solą i pieprzem i wyłóż na brokuły.