Rozgniecione ziemniaki z pieca (6 porcji) Składniki: 1,5 kg ziemniaków, obrane większe przekrojone na pół 100 ml oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z piekarnika, niezwykle chrupiące, jednak wciąż z delikatnym wnętrzem. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także pieczone ziemniaki z wędzoną papryką i ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, English vesrsion Roasted smashed potatoes (6 servings) Ingredients: 1.5 kg of potatoes, peeled, larger cut in half 100 ml of vegetable oil salt, ground pepper to taste Preparation: Rozłóż ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia i rozgnieć np. widelcem. Doprowadź je do wrzenia i gotuj około 15 minut, prawie do miękkości, po czym odcedź. Umieść ziemniaki w rondelku, zalej wodą i posól. Chyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu.