Ciasto Hucułka (Hukzulka)

Ciasta
15.11.2019 14:26
Ciasto Hucułka (Hukzulka)

Składniki na ciasto (23×33 cm): 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 4 łyżki gęstej śmietany 6 żółtek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (z czarnej porzeczki, wiśni lub malin) lub świeże owoce 2-3 garście orzechów włoskich Białka przełożyć do miski i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać partiami cukier, cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Składniki na krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone lub ew. 200 g miękkiego masła 800 g* schłodzonej masy krówkowej (kukułkowej) * Pozostałe części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch bezowej piany. Jeśli nie ma możliwości upieczenia obu placków jednocześnie, dodatki (dżem, orzechy, beza) nakładami na drugi placek dopiero pod koniec pieczenia pierwszego. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość pieczenia z termoobiegiem obu blatów równocześnie. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel (smak pasujący do dżemu lub owoców) Jeśli nie zależy Wam na dużej ilości kremu wystarczy 400g – 1 puszka. Przełożyć nim ostudzone placki i schować ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową na puszysty krem. Podzielić ciasto na dwie, równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-huculka-hukzulka/