Składniki: (na 12-14 sztuk w zależności od wielkości ciasteczek) 125 g masła (opcjonalnie margaryny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 0,5 szklanki cukru (można dodać mniej, ciasteczka wychodzą mocno słodkie) 3 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zamienić np. na pokrojone w kosteczkę suszone morele lub posiekane rodzynki) kilka kropli aromatu pomarańczowego (można zamienić na inny) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cukier. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, gdy nie mamy piekarnika lub gdy w letnie gorące dni po prostu nie chcemy go włączać. Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką, to mój hit każdego spotkania z przyjaciółmi. Hit! Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką Tak, tak dobrze czytacie. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie/macie na grubość około 5 mm (nie więcej!). 😉 Rady: Jeśli nie lubicie skórki pomarańczowej możecie dodać np. posiekane suszone morele, rodzynki lub żurawinę. Te ciasteczka przygotujecie na patelni, bez użycia piekarnika. Wycinamy ciasteczka. Patelnię (używam tytanowej) delikatnie smarujemy olejem (dosłownie pędzelkiem lub przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym olejem). Ciasteczka smażymy partiami przez około 3-4 minuty z każdej strony. Przepis na te ciasteczka dostałam dawno temu od znajomej.