SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 300 g purée z dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową) 100 g masła 150 ml mleka 1 jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie: 100 g masła 100 g purée z dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową) 150 g cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu Polewa: 100 g masła 120 g cukru pudru 200 g śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Kilka dni temu zamarzyły mi się cynamonki i długo się zastanawiałem co by z tym fantem zrobić, bo na blogu znajduje się już podobny przepis (i to nawet nie jeden). Nadzienie Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodając pod koniec purée z dyni oraz cynamon. Dyniowe ślimaczki są jednak podwójnie dyniowe, bo nadzienie przygotowałem również z dodatkiem purée, połączonego z masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem. Czekając, aż dyniowe ślimaczki zarumienią się w piekarniku, przygotowałem mój ulubiony krem do jesiennych wypieków ukręcony z serka Philadelphia oraz masła. Do takich drożdżówek pozostaje jeszcze tylko przygotować sobie Pumpkin Spice Latte z syropem z tego przepisu, a następnie usiąść w wygodnym fotelu pod kocykiem i celebrować jesień. 🙂 W ten sposób narodziły się właśnie dyniowe ślimaczki z cynamonem. Takie dyniowe ślimaczki z cynamonem z pewnością umilą Wam te deszczowe dni. Trochę zmieniłem mój ulubiony przepis na drożdżówki, dodając do ciasta purée z dyni. 🙂 Dyniowe ślimaczki z cynamonem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Do mąki wlej zaczyn, roztopione i wystudzone masło, dodaj purée z dyni i wbij jajko. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45-50 cm i o grubości ok. 3 mm. Ślimaczki układaj w sporych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 3 blachy). Zacząłem wtedy myśleć, jakie warzywo najlepiej komponuje się z cynamonem. Formowanie i pieczenie Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i zagnieć na podsypanym mąką blacie. Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce. Oczywiście Wam polecam poczekać, aż dyniowe ślimaczki wystygną i dopiero wtedy posmarować je tym boskim kremem i oprószyć cynamonem.