😉 Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Do środka wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz wsyp ksylitol lub erytrytol. W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem lnianym (3 łyżki na ok. 150 ml wrzątku), a żelatynę agarem. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię. Masę połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut.