Skuszą nawet największych niejadków! Składniki na drożdżowe paluchy z serem (około 16 sztuk): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 650 mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Masa serowa: 340 g sera białego 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania paluchów) 100 g drobnego cukru kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć) Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Drożdżowe paluchy z serem to pyszny pomysł na wyborne śniadanie na słodko czy deser do popołudniowej kawy. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Przygotowanie Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm. Paluchy odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne.