*jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Składniki: 125 g mascarpone 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania około 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1-2 gruszki azjatyckie* cynamon cukier puder *jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Przygotowanie: Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy 1 łyżkę płynnego miodu, masło (siekamy je) i mąkę. Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu na wszystkie ciasteczka). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce – ja tak robię najczęściej) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Proste, pyszne ciasteczka przygotowane na bazie mascarpone z dodatkiem płynnego miodu, cynamonu i pysznych gruszek. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). A na drzewach moje ukochane gruszki – zarówno te tradycyjne, jak i azjatyckie (zwane również jabłko-gruszką). Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie by w mojej kuchni mogło zabraknąć jesienią cynamonu i dobrego miodu. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub macie i wycinamy kółka. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika – u mnie około 35 minut. Idealny do wypieków, deserów, śniadań (owsianka z miodem… coś cudownego), herbaty i najróżniejszych placków i placuszków. W szczególności miód, to mój numer jeden na chłodne dni.