Indyjskie pierożki z batatem i mięsem z rosołu

Ola
Obiad
05.11.2019 19:31
Indyjskie pierożki z batatem i mięsem z rosołu

Wyciąć okręgi o średnicy około 8-10 cm, napełnić je farszem, składać na pół i skleić brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody). 2. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów lub półokręgów. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne paski o szerokości około 5-6 cm i długości około 14-18 cm i składać je w trójkąty. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłotą barwę (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła) , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np. sezamem. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Przygotowanie farszu W lekko osolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2015/03/samosa-pyszne-pierozki-po-raz-drugi.html