Crumble owsiany z truskawkami

Ewelina
Desery
17.07.2015 10:59
Crumble owsiany z truskawkami

Składniki

1 kg truskawek

3 łyżki dobrze schłodzonego masła

2 łyżki cukru pudru

1 kopiasta łyżka mąki pszennej

1 kopiasta łyżka mąki krupczatki

2 łyżki płatków owsianych

opcjonalnie: ulubione lody

Przepis

Z cukru pudru, masła i obydwu mąk i płatków owsianych przygotowujemy kruszonkę (rozcierając w palcach powyższe składniki). Truskawki myjemy, szypułkujemy, i kroimy na połówki (jeśli są małe, nie jest to konieczne). Układamy je w naczyniu żaroodpornym/ ceramicznych kokilkach itp.

Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180C i pieczemy przez około 10-15minut (aż kruszonka się zrumieni). Ciepły crumble wyśmienicie smakuje podawany z lodami.