Kruche babeczki z owocami

Krzysztof
Przepisy
15.02.2014 13:11
Kruche babeczki z owocami

Przepis

Składniki na około 20 sztuk:

Na ciasto

300 g mąki

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

1 jajko

szczypta soli

Na krem

250 g serka mascarpone

200 g gęstej śmietany 36%

2 -3 łyżki cukru pudru

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 łyżki Cointreau

Dodatkowo

po około 150 - 200g mali, jagód i porzeczek

"Golden Syroup" do polania

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Foremki na babeczki wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinać kółka i układać w foremkach. Każdą przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą (jest to niestety konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki).

Piec w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę - piec do zrumienienia. Ostudzić na kratce.

Składniki kremu zmiksować na gładki krem. Napełnić ostudzone babeczki, ozdobić dowolnie owocami