Przepis
Składniki na około 20 sztuk:
Na ciasto
300 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Na krem
250 g serka mascarpone
200 g gęstej śmietany 36%
2 -3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki Cointreau
Dodatkowo
po około 150 - 200g mali, jagód i porzeczek
"Golden Syroup" do polania
Wykonanie
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Foremki na babeczki wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinać kółka i układać w foremkach. Każdą przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą (jest to niestety konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki).
Piec w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę - piec do zrumienienia. Ostudzić na kratce.
Składniki kremu zmiksować na gładki krem. Napełnić ostudzone babeczki, ozdobić dowolnie owocami