Składniki: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 150 g cukru brązowego – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego – 100 g gorzkiej czekolady bez glutenu – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 śliwek np. węgierek świeżych lub mrożonych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w ¾ szklanki mleka. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami Składniki: Mieszać co chwila aż powstanie gładka czekoladowa, lejąca się masa. Siemię lniane wsypać do dużej miski, dolać gorącą wodę i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po uzyskaniu gładkiej masy wsypywać powoli przesianą mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Śliwki umyć przekroić na pół i pozbyć się pestki. To samo zrobić z siemieniem lnianym chyba, że kupiliśmy już zmiksowane.