Galaretka owocowa na zimę z malin i porzeczki Galaretka owocowa na zimę z malin i porzeczki – składniki: 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg malin 2 szklanki przefiltrowanej lub mineralnej wody dodatkowo 0,8 kg cukru na 1 litr przecieru Do tej galaretki dobre będą maliny, jeżyny, czarne maliny oraz czarne porzeczki, czerwone porzeczki oraz białe porzeczki w proporcji pół na pół malin do porzeczek. Całość trwa kilka minut, ponieważ owoce są rozgotowane i bardzo szybko dają się przetrzeć – nie martwcie się 🙂 Przetarte owoce, które są już bez pestek, przelewamy znów do garnka i dosypujemy tyle cukru, aby na 1 litr galaretki przypadło go 0,8 kg. Galaretka owocowa na zimę to pozycja, która z pewnością zostanie wykorzystana nie tylko do naleśników, deserów, kanapek, ale także do podania jako gorący sos, który idealnie współgra z lodami (tutaj propozycja podania). Galaretka owocowa na zimę to tak naprawdę bezpestkowy dżem, tyle że do owoców dodajemy trochę wody i większą ilość cukru, po to, aby wszystko było gładkie i gęste niczym wspomniana galaretka. Galaretka owocowa na zimę z malin i porzeczki – wykonanie: Owoce wypłukać, usunąć listka, gałązki i nieczystości. Gotować co jakiś czas mieszając przez 30 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy dżem na łyżeczce wstawiony do lodówki tężeje. Galaretka owocowa na zimę to jeden z moich ulubionych słoiczków. Następnie przełożyć na drobne sito i przetrzeć, tak, aby na sicie zostały same pestki.