Tureckie pide z wołowiną 6 dużych sztuk Tureckie pide z wołowiną – składniki: Na ciasto: 600 g mąki pszennej 450 2 jajka kubek jogurtu naturalnego 200 g 40 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 40 ml oliwy 150 ml letniej wody Na farsz: 40 dag mielonej wołowiny 1 biała cebula ząbek czosnku 1 czerwona papryka 200 ml pomidorów krojonych puszki (lub latem 1 duży dojrzalutki pomidor) łyżka koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki oliwa do podsmażania sól, pieprz, liść laurowy, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku 200 g sera mozzarella mini kuleczki. A z racji tego, że uwielbiam kuchnię turecką, co często widać na blogu, tureckie pide musiało się w końcu pojawić 🙂 Pide to pulchne ciasto z różnymi wytrawnymi dodatkami, które jest niezwykle popularne w Turcji. Tureckie pide piec na omączonej blaszce lub na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aby ciasto się zarumieniło. Na pide składa się drożdżowe ciasto z jogurtem, które pomimo chrupiącej skórki, pozostaje mięciutkie w środku (naprawdę jest rewelacyjne!). Tureckie pide z wołowiną – wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Można je spotkać w restauracjach, w ulicznych budkach czy na domowym stole. W zależności od preferencji można zrobić je na długość 40 cm lub więcej, albo mniej. Ciasto to, formujemy w łódeczkę, a nawet powiedziałabym łódkę, bo pide jest naprawdę duże. Przy tej czynności można podsypywać ciasto mąką, ale przed samym włożeniem do piekarnika, dobrze jest usunąć jej nadmiar pędzelkiem z brzegów. To konkretna zapiekanka, bardzo syta i możemy ją podawać w całości, lub w kawałkach. Dzisiaj u mnie chyba taki najbardziej tradycyjny farsz z mięsem mielonym, ale zaręczam – jest przepysznie! Każdą rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm, grubości 3-4 mm i szerokości około 13 cm. Całość jest wyrazista, mięsno-warzywna, posmakuje każdemu, kto lubi się w pizzach, zapiekankach i ogólnie wytrawnych wypiekach. To idealne danie na wieczór spędzony z przyjaciółmi, ale i pyszny obiad.