Składniki: - 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) - 8-10 pomidorów (najlepiej malinowych) - 3-4 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2 łyżki serka mascarpone - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - szczypta papryki chili - 1 łyżeczka bazylii suszonej - 1 łyżeczka oregano suszonego - sol, pieprz - olej do smażenia Wykonanie: Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Kurczak w sosie z pieczonych pomidorów Filety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju po około 3-4 min. z każdej strony. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju po około 3-4 min. z każdej strony. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Sos ma intensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Sos ma intensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.