Jak ugotować makaron?

Makarony
04.11.2019 11:28
Jak ugotować makaron?

Pamiętaj, że makaron ma ci przede wszystkim smakować, więc jeśli wolisz rozgotowany makaron, to ja nie będę cię na siłę przekonywać, że al dente to jedyna słuszna metoda 😉 Czy przelewać makaron zimną wodą? Nie przelałam go zimną wodą, nie podlewałam oliwą tuż po ugotowaniu, natomiast podsmażyłam z dodatkami na patelni (tak, tu już na oliwie), jeszcze na koniec skropiłam cytryną. Jeśli dolejesz oliwy do wody, w której makaron będzie się gotował lub skropisz go oliwą po ugotowaniu, to wszystko z niego spłynie. Na końcu czekają na ciebie ważne wskazówki dotyczące tego, jak ugotować makaron w zależności od potrawy i jego rodzaju. W “Encyklopedii sztuki kulinarnej (autorstwa R. Chojnackiej, J. Przytuły i A. Swulińskiej-Katulskiej) znalazłam informację, że powinno się gotować przynajmniej 0,5 litra wody na każde 100 g makaronu. Wlej do garnka sporo wody, ja się staram trzymać proporcji 3:1 – 3 miarki wody na miarkę makaronu. Jeśli go przelejesz zimną wodą, to zamkną się jego łuski i nie weźmie smaku z sosu czy dodatków. Jeśli go dobrze ugotujesz (odpowiednio dużo wody, nie rozgotujesz, wybierzesz odpowiedni makaron) Spójrz na zdjęcie poniżej – to makaron tagliatelle z krewetkami. Czy wrzucisz makaron do wrzątku i będziesz moczyć, czy go ugotujesz, to w końcu zmięknie. Sprawdź na opakowaniu jak długo producent zaleca gotować makaron. Czy makaron się gotuje, czy moczy? To czas, w którym makaron ugotuje się do pełnej miękkości. Odpowiednia ilość wody, dobrze dopasowany czas gotowania i dobry makaron gotowy! Ładnie złapał smaki, a popatrz, jak pięknie się jeszcze oblepił przyprawami – natką pietruszki i pieprzem z młynka! Dlaczego więc niektórzy radzą hartować makaron zimną wodą lub dolewać oliwy? Ważne rady w temacie “jak ugotować makaron!!!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/jak-ugotowac-makaron/