Pamiętaj, że makaron ma ci przede wszystkim smakować, więc jeśli wolisz rozgotowany makaron, to ja nie będę cię na siłę przekonywać, że al dente to jedyna słuszna metoda 😉 Czy przelewać makaron zimną wodą? Nie przelałam go zimną wodą, nie podlewałam oliwą tuż po ugotowaniu, natomiast podsmażyłam z dodatkami na patelni (tak, tu już na oliwie), jeszcze na koniec skropiłam cytryną. Jeśli dolejesz oliwy do wody, w której makaron będzie się gotował lub skropisz go oliwą po ugotowaniu, to wszystko z niego spłynie. Na końcu czekają na ciebie ważne wskazówki dotyczące tego, jak ugotować makaron w zależności od potrawy i jego rodzaju. W “Encyklopedii sztuki kulinarnej (autorstwa R. Chojnackiej, J. Przytuły i A. Swulińskiej-Katulskiej) znalazłam informację, że powinno się gotować przynajmniej 0,5 litra wody na każde 100 g makaronu. Wlej do garnka sporo wody, ja się staram trzymać proporcji 3:1 – 3 miarki wody na miarkę makaronu. Jeśli go przelejesz zimną wodą, to zamkną się jego łuski i nie weźmie smaku z sosu czy dodatków. Jeśli go dobrze ugotujesz (odpowiednio dużo wody, nie rozgotujesz, wybierzesz odpowiedni makaron) Spójrz na zdjęcie poniżej – to makaron tagliatelle z krewetkami. Czy wrzucisz makaron do wrzątku i będziesz moczyć, czy go ugotujesz, to w końcu zmięknie. Sprawdź na opakowaniu jak długo producent zaleca gotować makaron. Czy makaron się gotuje, czy moczy? To czas, w którym makaron ugotuje się do pełnej miękkości. Odpowiednia ilość wody, dobrze dopasowany czas gotowania i dobry makaron gotowy! Ładnie złapał smaki, a popatrz, jak pięknie się jeszcze oblepił przyprawami – natką pietruszki i pieprzem z młynka! Dlaczego więc niektórzy radzą hartować makaron zimną wodą lub dolewać oliwy? Ważne rady w temacie “jak ugotować makaron!!!