Herbata po turecku z kardamonem - jak parzyć herbatę po turecku W czym zaparzyć herbatę po turecku Jakie herbaty piją Turcy koyu - bardzo mocny, ciemny napar herbaciany tavşan kani-kanı (dosłownie: krew królika) - brązowo- czerwony kolor herbaty açık - co w dosłownym tłumaczeniu oznacza światło - czyli słabą, bardzo jasną herbatę Herbata po turecku z kardamonem - Cztery FajeryHerbata podawana jest w Turcji do każdego posiłku, pija się ją dosłownie wszędzie - w restauracjach, w biurach i urzędach, u fryzjera, na bazarach i na ulicy. W zależności od mocy naparu Turcy rozróżniają trzy typy herbatyDo parzenia herbaty po turecku używa się zarówno herbat produkowanych w Turcji, pochodzących z plantacji w prowincji Rize (np. Caykur Rize Turist Cayi), jak i herbat importowanych - chińskich lub cejlońskich oraz aromatyzowanych mieszanek np. earl grey. Tych herbat nie parzy się jednak w imbryczkach, są one sprzedawane w formie proszku, suszu z owoców lub w saszetkach. Herbata po turecku z kardamonem - przepis Herbata po turecku z kardamonem jest aromatyczna, mocna, bardzo gorąca i słodka. Herbatę po turecku parzy się w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık, tego naczynia nie może zabraknąć w żadnym tureckim domu. W tym miejscu nasuwa mi się skojarzenie z Arabią Saudyjską, gdzie w niemal każdej firmie jest osoba odpowiedzialna za parzenie i podawanie pracownikom kawy. Uzupełniamy wodę w dolnym naczyniu, ponownie ustawiamy mniejszy czajniczek na większym, gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż woda w dolnym czajniczku zacznie wrzeć. W tureckich sklepach możemy też kupić elektryczne czajniczki przeznaczone do parzenia herbaty - jeden z nich widzicie na poniższym zdjęciu po prawej stronie. W drugich - nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi. Znajdująca się w nim herbata powinna być zaparzana powoli w wyniku ogrzewania parą wodną z większego czajnika. Turcja może się poszczycić najwyższy spożyciem herbaty na świecie, statystycznie każdy mieszkaniec kupuje co roku ponad 2,5 kg herbaty wyprzedzając tym samym Anglików (2,1 kg na osobę). Usiądźcie wygodnie w fotelach, opowiem o cayu i podzielę się przepisem na turecką herbatę z kardamonem. Cay (czytamy: czaj), jak w Turcji nazywa się herbatę, jest dziś nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności. Przyprawy dodajemy zawsze do suszu herbacianego znajdującego się w górnym imbryczku na samym początku procesu parzenia herbaty. Herbata po turecku z kardamonem lub z goździkami tworzy wspaniałą kompozycję smakową. W Turcji bardzo popularne są herbaty owocowe, zwłaszcza jabłkowa lub z owoców granatu. Tulipan jest zresztą jednym z symboli Turcji i z tego właśnie kraju się wywodzi.