Sernik dyniowy na kruchym spodzie

Katarzyna
Ciasta
01.11.2019 18:56
Sernik dyniowy na kruchym spodzie

▪ 60 g masła rozpuszczonego▪ 2 żółtka▪ 3 żółtka▪ 5 łyżek słodzika/cukru▪ 5 białek▪ 1 kg twarogu▪ 350 g musu z dyni (można kupić gotowy)▪ 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) Dodatkowo odsyłam do mojego artykułu, gdzie opisałam jak prawidłowo upiec sernik, aby nie opadł za bardzo i był puszysty mus z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Moi drogi czytelniczy, dzisiaj mam dla Was przesmaczny bombowy przepis na sernik pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. 4. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który przepis znajdziecie na samym dole. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek. TUTAJ .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2019/10/sernik-dyniowy-na-kruchym-spodzie.html