Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka sos śmietankowo – jajeczny 2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. W trakcie menu degustacyjnego mieliśmy okazję spróbować pięciu dań, które okazały się wariacją tak wielu wspaniale połączonych smaków, że moje podniebienie wprost oszalało! Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa! Jajka rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. W przypadku, gdy sos zgęstnieje, dodaj więcej mleka. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku.