Składniki (keksówka 25×12 cm): 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklaki oleju 2 jajka (wielkość L) 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 średnie jabłka Mąkę przesiać, dodać sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Do drugiej miski dodać olej, jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzałek góra-dół, na najniższym poziomie) przez 60-65 minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić i dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką (ciasto będzie dość gęste).