Większą część schłodzonego ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21x28cm (ja starłam na dużych oczkach tarki). cukru (lub nieco mniej, jeśli jabłka są słodkie) 2 łyżki bułki tartej Na stolnicę przesiewamy mąkę. Jest taaaaka dobra 🙂 Najlepsza na 2-3 dzień po upieczeniu, kiedy ciasto nieco zmięknie. Dodatkowo: około 1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1 łyżka cynamonu 1/2 szkl. Zawijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na około 45-60 minut. Dzielimy je na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i wstępnie podpiekamy. Ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy przez 40-50 minut (do ładnego zrumienienia). W razie potrzeby dodajemy nieznaczną ilość wody lub masła.