Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – jajka sadzone z boczkiem – najlepsza jajecznica – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA Z PIECZARKAMI I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów – 100 g pieczarek – 50 g pokruszonego sera koziego miękkiego – 3-4 jajka – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – pół małej czerwonej cebuli – sól i pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine PRZYGOTOWANIE: - Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie paski w poprzek grzybów. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – Szakszuka z chorizo – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Do szakszuki nie dodaję także papryki jako dodatku z pomidorami, oczywiście może być to jedna z wariacji, ale w klasycznej szakszuce też nie zobaczycie papryki. - Kiedy pomidory już się trochę podduszą stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. A do tego: – tosty z pesto i jakiem W mojej szakszuce i w szakszuce oryginalnej nie znajdziecie cebuli, na początku dodaje się tylko czosnek. Pieczarki razem z posiekaną cebulą podsmaż na oliwie przez kilka minut, dodając nieco soli i pieprzu. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrę a wszystko dodatkowo posyp podzielonym na mniejsze kawałki serem kozim.