Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 500 g różyczek kalafiora – 2 małe marchewki – 4-5 ziemniaków – pół cebuli – 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy – 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, możesz wykorzystać mój przepis na rosół – 4-5 łyżek śmietany 18% – 2 łyżki posiekanego koperku – sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora pokrójcie w niewielkie różyczki. Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw: – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa – sałatka z pieczonym kalafiorem Pokrójcie pozostałe warzywa – marchewkę w półplasterki lub kostkę, ziemniaki w kostkę, cebulę posiekajcie w drobną kostkę. Ja dla 2 osób przygotowuje mniej więcej 4 porcje, wiem bowiem że wrócę do zupy za 2-3 dni, wtedy dokończę jej jedzenie podgrzewając zupę np w pracy. Śmietanę zahartować gorącą zupą – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, dodać jeszcze trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać wszystko do garnka. na koniec dodać drobno posiekany koperek, w razie potrzeby doprawić zupę solą i pieprzem i podawać.