Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli na sos pomidorowy: kilka łyżek domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej łyżeczka oregano ząbek czosnku szczypta soli Dodatki na pizzę: według uznania:salami,oliwki,bekon,szynka,pepperoni,cebula,feta....itp ser ok 25- 30 dag żółtego sera (gouda lub mozzarella) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski(to bardzo ważne już wielokrotnie sprawdziłam ,ze ma to spory wpływ na jakość ciasta) ,dodajemy sól i oliwę i wymieszane ze sobą drożdże z wodą,wyrabiamy ciasto dosyć długo ok 10 min wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne i mięciutkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 min do wyrośnięcia .Po tym czasie zagniatamy ponownie i rozciągamy na blaszkę u mnie posypaną delikatnie mąką. Polecam również pizzę z sosem na bazie sera fety: Pizzę robię w domu bardzo często - bo kto jej nie lubi?