Składniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie cynamonowo-jabłkowe – 3 słodko -kwaśne jabłka – 170 g brązowego cukru – 3 łyżki zmielonego cynamonu Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy – 2 – 4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (Jeśli używamy świeżych najpierw zrobić rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm lub okrągłej formie np. tortownicy o srednicy ok. 30 cm. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy.