Babcina pomidorowa z tartym ciastem

Pati
Zupy
29.10.2019 16:13
Babcina pomidorowa z tartym ciastem

😀 Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 2 łodygi selera naciowego kilka gałązek lubczyku (można pominąć) 3-4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól Tarte ciasto: szklanka mąki + trochę do podsypania jajko sól Rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Wiem, że niektórzy mogą ją skrytykować, ale babcina pomidorowa z tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! Gotowe ścieramy na tarce o grubych oczkach (co jakiś czas można obtoczyć je w mące, żeby nie kleiło się bardzo do tarki). Czyli do śmietany dodajemy najpierw 3-4 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy doprawiamy nią zupę. No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Kluseczki rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, żeby się nie skleiły. Teraz pomidorową najczęściej robi się ze świeżych pomidorów lub z pasaty. Zupę podajemy z tartymi ciastem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki. Jednak kiedy byłam mała najczęściej była ona z koncentratu pomidorowego. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. W czasie kiedy gotuje się zupa, przygotowujemy tarte ciasto. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/babcina-pomidorowa-z-tartym-ciastem