Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko PIECZONE BAKŁAŻANY Przygotowanie: 30-40 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 średni bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól – 3-4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego – 1 płaska łyżka pasty tahini – sok z połowy cytryny – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – pestki z połowy granata Przygotowanie: Bakłażana umyj dokładnie, przekrój wzdłuż i natnij na krzyż małym nożem tak, aby nie przekroić skórki a nakroić tylko miąższ. Bakłażana wykorzystuję w różny sposób, czasem jako element danej potrawy czyli duszony bakłażan połączony z dodatkami i nierzadko z sosem, piekę też bakłażany i robię baba ganoush, pyszną bakłażanową pastę z bliskiego wschodu. Nacinam najpierw lekko skórkę z granata nożem, do dużej miski wlewam zimną wodę i resztę czynności robię pod wodą, obierając owoc z pestek. Nieprzyjemne białe skórki których się ciężko pozbyć są lekkie i uniesie je woda, a twój granat nie zachlapie całej kuchni i Twojego ubrania. Po upieczeniu polej bakłażany sosem, posyp pestkami granata i natką pietruszki (ewentualnie kolendrą).