Bułeczki dyniowe

Ewa

Śniadania

28.10.2019 9:23

Bułeczki dyniowe

Uwagi: Przy wykorzystaniu drożdży instant wystarczy zmieszać je z mąką, nie przygotowujemy z nich rozczynu, jak w przypadku drożdży świeżych. 450 g mąki 7 g suszonych drożdży instant 200g puree z dyni 4 łyżki płynnego miodu 1/3 szkl. Ja jednak i tak lubię zmieszać je z mlekiem i tak opisałam to w przepisie. mleka 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Drożdże łączymy z letnim mlekiem oraz miodem. Umieszczamy je w foremce na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Dodajemy mleko z drożdżami i miodem, puree dyniowe, olej oraz rozbełtane jajko. Każdą z nich przewiązujemy sznurkiem, tworząc kształt dyni. Mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy 😀 A po upieczeniu, bułeczki zjedliśmy posmarowane powidłami śliwkowymi.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/28/buleczki-dyniowe/