Dorsz z sosem borowikowym

Agata
Obiad
28.10.2019 8:24
Dorsz z sosem borowikowym

Dorsz z sosem borowikowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry sól pieprz rozmaryn olej Sos borowikowy: 500 g mrożonych borowików całych Leśne Skarby 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 200 g gęstej śmietany 18% sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku olej Wykonanie: Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Ja osobiście uwielbiam grzyby, i właśnie podczas jesiennych miesięcy staram się je łączyć z innymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni. Bardzo lubię sezonowość na naszym stole i staram się z niej czerpać ile się da. Wraz z nadejściem jesieni, w naszych kuchniach coraz częściej goszczą sycące potrawy, których głównymi składnikami są produkty sezonowe. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Podałam go w sosie borowikowym, który przygotowałam z dodatkiem białego wytrawnego wina. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/10/dorsz-z-sosem-borowikowym.html