polecam Wam bardzo! Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki kakao - 1/2 szklanki cukru - 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia - puszka kajmaku (około 400g) - 300 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - około 1 szklanka wody - 2-3 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie: batoniki typu Kinder Bueno do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na początek tygodnia, aby poprawić nastrój w ten pochmurny poniedziałek mam dla Was pomysł na biszkopt z kremem karmelowym. Dekorujemy strużkami kajmaku (jeśli jest zbyt gęsty można go podgrzać z łyżeczką masła, warto do niego także dodać szczyptę soli). Następnie smarujemy go kajmakiem (2 łyżki kajmaku odkładamy), po czym wykładamy na niego krem karmelowy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kajmaku.