Zjadasz czasem kilkudniowy makaron? To może Cię zabić!

Patrycja
Zdrowie
28.10.2019 11:18
Zjadasz czasem kilkudniowy makaron? To może Cię zabić!

Bez zastanowienia wyrzucamy do kosza dwudniowego schabowego, trzydniowy gulasz, wczorajsze nugettsy. Nawet stojące w lodówce potrawy mięsne lub zawierające nabiał, bo nie wyglądają zachęcająco. Jeśli jednak chodzi o ryż z jabłkami i cynamonem lub makaronową zapiekankę z cukinią? Czy wyrzucamy taką dwudniową potrawkę, czy odgrzewamy ją zadowoleni, że mamy obiad na dwa dni?

Zdjęcie Zjedzenie kilkudniowego makaronu może Cię zabić! #1

Przygotowane potrawy z makaronu lub ryżu często odgrzewamy na drugi, lub trzeci dzień. Zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, że takie produkty są równie niebezpieczne, co przeterminowane mięso czy nabiał.

Zapiekanka makaronowa odsmażona na drugi dzień może już zawierać pałeczki bakterii Bacillus ceresus. Przypominają one pałeczki wąglika i powszechnie występują produktach spożywczych, a najczęstszym schematem zakażenia nimi jest właśnie spożycie kilkudniowej potrawy z makaronu lub ryżu.

Szczepy tej bakterii mogą być niegroźne, chorobę powodują tylko w określonych warunkach. Rozmnażają się, wykorzystując składniki odżywcze znalezione w produktach najczęściej zbożowych. Czasami wydzielają do nich niebezpieczne toksyny. Jeśli damy im taką możliwość mogą być przyczyną ostrego zatrucia pokarmowego, a nawet śmierci.

Najczarniejszy scenariusz został już odnotowany w 2005 roku, kiedy to pięcioro dzieci z jednej rodziny rozchorowało się po zjedzeniu czterodniowej sałatki makaronowej. Sałatka przygotowana w piątek, a podana dzieciom w poniedziałek na kolację posłała dzieci do szpitala, gdzie jedno z nich niestety zmarło. Przypadek ten został opisany w Journal of Clinical Microbiology.

Zdjęcie Zjedzenie kilkudniowego makaronu może Cię zabić! #2

Kolejny znana nam historia miała miejsce w 2011 roku. Mężczyzna przygotował sobie posiłek na cały tydzień. Codziennie podgrzewał przechowywane w lodówce spaghetti, jednak po przedostatnim posiłku zapomniał włożyć je do lodówki. Następnego dnia po zjedzeniu odgrzanego makaronu zaatakował go nagły ból brzucha i ostra biegunka. Mężczyzna zmarł jeszcze tej samej nocy.

Zgony powodowane przez Bacillus ceresus są bardzo rzadkie, nie mniej jednak udokumentowano już kilka takich przypadków. Należy, więc pamiętać, że powoduje ona ciężkie schorzenia z odnotowanymi przypadkami śmiertelnymi.

Jeśli przez dłuższy czas czujemy się kiepsko po jedzeniu, zwłaszcza po zjedzeniu czegoś wątpliwej świeżości nie ignorujmy tego. Pamiętajmy też, że warto przygotowywać sobie obiad na jeden dzień, by nie kusiło nas odgrzanie go na następny pod pretekstem niemarnowania żywności.