Składniki: 2 płaty śledzia ala matias w oleju (ale takie ładne płaty, nie jakieś ścinki ;)) kilka marynowanych grzybków ½ małej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina soku z cytryny (jeśli grzybki mocno octowe Możesz kupić marynowane grzybki w markecie (widziałam chyba w Auchan, nie wiem gdzie jeszcze mogą być). Nie proszę, nie pytam, ma być w oleju i już! Jeśli masz w zanadrzu marynowane grzybki z własnych zbiorów, to super, chętnie nawet się wproszę na konsumpcję, bo je uwielbiam! Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi to bardzo fajna propozycja na imprezową przystawkę, ale nie tylko! Jak przemoczysz, to nawet te w oleju nie będą już takie dobre. Nic się nie stało, nie każdy ma duszę grzybiarza. Ja dzisiaj zrobiłam sobie taką porcję śledziowego tatara, położyłam go na grzance i przekąsiłam w ramach drugiego śniadania.