Kasza, trochę cebulki, kilka przypraw i oczywiście ser - i mamy obiad lub kolację z głowy :) - 2 bakłażany - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 1/2 papryczki chili - 3 łyżki passaty pomidorowej - 100 g kaszy pęczak - sól, pieprz, kumin, cynamon - natka pietruszki - 1 kulka mozzarelli Następnie na każdą połówkę bakłażana rozłożyć kawałki mozzarelli i dalej zapiekać, aż ser się rozpuści a warzywa zmiękną. Ja podchodziłam do niego z dystansem ale powoli coraz bardziej przekonuje mnie to warzywo i coraz częściej wykorzystuję je w kuchni. Na przykład na taki szybki obiad bez mięsa. Chwilę przesmażyć a następnie dodać paprykę i chili oraz posiekany miąższ z bakłażana. Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć środek (miąższ zachować), posolić i odstawić. Całość smażyć na średnim ogniu aż papryka zmięknie.