Szybkie ciasto z dynią i jabłkami

Katarzyna
Ciasta
19.10.2019 19:57
Szybkie ciasto z dynią i jabłkami

▪ 2 małe jabłka lub 1 duże *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: puree z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ pół łyżeczki sody ▪ łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem) ▪ pół szklanki puree z dyni ▪ pół szklanki oleju ▪ 2 jajka* Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić jak będziecie mieli akurat takiej formy jak ja. :) Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wartość odżywcza 1 kawałka (9): 187 kcal B 4 g W 14 g T 12 g Składniki: (forma 18 cm) ▪ 1 szklanka mąki orkiszowej ▪ pół szklanki słodzika/cukru W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2019/10/szybkie-ciasto-z-dynia-i-jabkami.html