SKŁADNIKI 2 szklanki łuskanego słonecznika (ok. 250 g) 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków 2-3 ząbki czosnku sok z ½ cytryny ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki ostrej papryczki chili ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnuszki do podania PRZYGOTOWANIE Słonecznik podpraż na suchej patelni do złotego koloru. 😉 Jeszcze dodam, że ta pasta z buraków i słonecznika to wspaniały dodatek nie tylko do świeżego pieczywa, ale także jako dip do warzyw, chipsów czy krakersów. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze cząstki buraki, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i przyprawy: kumin, kolendrę, sól oraz chili. Mnie najbardziej odpowiada bliskowschodnia mieszanka kolendry, kuminu i ostrej papryki, ale z samą natką pietruszki, czy rozmarynem pasta również wspaniale smakuje. 🙂 Pasta z buraków i słonecznika Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.5 /5 ( 11 zagłosowano ) Moim ostatnim odkryciem jest ta pasta z buraków i słonecznika. Jeśli jednak nie macie na to czasu, to w sklepach można znaleźć już ugotowane buraki. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Na patelni podprażam nasiona słonecznika, a później mielę je do uzyskanie pasty przypominającej strukturą tahini. Kolejno przesyp go do kielicha blendera i miksuj przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta pasta.