25 KOPYTEK) KOPYTKA 450 g miąższu z dyni 150 g mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory (opcjonalnie) 25 KOPYTEK) KOPYTKA 450 g miąższu z dyni 150 g mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna) 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajko oliwa z oliwek przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir SOS KURKOWY 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory (opcjonalnie) Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w połączeniu z kremowym sosem kurkowym to idealne danie na chłodne, jesienne dni. 4 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. 4 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. 8 Do cebuli dodaj dodaj kurki oraz gałązkę rozmarynu i smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 2 minuty. 8 Do cebuli dodaj dodaj kurki oraz gałązkę rozmarynu i smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 2 minuty. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA Kopytka 1 Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA Kopytka 1 Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. 7 Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na maśle. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. 7 Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na maśle. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą one na smaku, a wręcz przeciwnie! 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. W połączeniu z kremowym sosem kurkowym, mogę śmiało powiedzieć, że mamy jesień zamkniętą na talerzu. Przepis na kopytka z dyni w sosie kurkowym SkładnikiPrzygotowanie Umyte grzyby namocz jeszcze przez ok. 20 minut w wodzie z solą.