Składniki na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną (blaszka 28×23 cm): Na biszkopt: 8 jajek wielkości M (400 g waga w skorupkach) 150 g mąki tortowej (szklanka) 200 g drobnego cukru (szklanka) 50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki) Na masę jabłkową: 1 – 1,2 kg jabłek 100 g cukru (pół szklanki) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki wody łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na bitą śmietanę: 800 ml śmietany kremówki 30% łyżka żelatyny 100 g drobnego cukru (pół szklanki) Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i tartą czekoladą to ciasto, które rozpływa się w ustach. Pod koniec duszenia na patelnię wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy z jabłkami. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, następnie cały czas ubijając powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę. Mąki przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie łyżką albo robotem na najniższych obrotach. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy w cienkie plasterki. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwie równe części. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier. Gorący mus jabłkowy rozprowadzamy na jednej z połówek biszkoptu i nakrywamy drugą. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami: