Naleśniki angielskie z szynką

Ewelina
30.06.2014 20:57
Naleśniki angielskie z szynką

Przepis

naleśniki angielskie z porami i szynką

Te naleśniki posmakują wszystkim, poważnie, nawet osobom, które nie lubią porów, przepyszne !! Z porcji wychodzi około 7 sztuk (tylko), bierzcie to pod uwagę ;-)

ciasto:

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki wody

1 jajo

1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

0,5 szklanki mąki pszennej

2 szczypty soli

szczypta pieprzu

farsz:

2 duże pory

300 gramów szynki wieprzowej gotowanej lub konserwowej

0,5 szklanki śmietanki 18% UHT

sól, pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)

1/5 łyżeczki soku z cytryny

3 płaskie łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera

dodatkowo na wierzch:

70 gramów startego na dużych oczkach pikantnego sera żółtego

Składniki na ciasto zmiksować razem, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki, ułożyć na talerzyku, przykryć folią aluminiową.

Pory (optymalnie tylko biała część), przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić na talarki, przesmażyć na klarowanym maśle przez około 5 minut, następnie zalać śmietanką, dodać przyprawy, sok z cytryny i dusić do odparowania śmietanki. Pory schłodzić. Szynkę pokroić na cienkie paseczki, wmieszać do warzyw.

Każdy naleśnik smarować farszem, posypać drobno startym serem, zawinąć w rulonik.

Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem klarowanym, poukładać naleśniki, posypać grubo startym serem, zapiec w 200 stopniach (funkcja góra - dół) do rozpuszczenia sera.