Zupa fasolowo-kukurydziana

Ewelina
Zupy
25.09.2014 10:39
Zupa fasolowo-kukurydziana

Przepis

Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonym kurczaku

A kiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :)

Składniki:

400 g wędzonego udka z kurczaka

7 szklanek wody

5 ziarenek ziela angielskiego

liść laurowy

30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por

35-40 dag ziemniaków

sól

puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej

puszka 425 g kukurydzy konserwowej

pieprz

majeranek

cząber

50 g koncentratu pomidorowego 30%

Wykonanie:

Mięso zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.

Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków.

Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę.

Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy.

Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym.

Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną