Tort Rafaello z truskawkami

Elżbieta
Ciasta
18.04.2016 19:01
Tort Rafaello z truskawkami
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

Biszkopt:

7 jajek

1 szklanka mąki pszennej

0,25 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

Masa Raffaello:

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

75 g wiórków kokosowych

0,5 szklanki cukru pudru

750 g serka mascarpone

2 czekolady po 100 g

4 łyżki likieru kokosowego

Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców:

jagód, brzoskwiń, malin):

20 świeżych truskawek

1 łyżka soku z cytryny

trochę startej skórki z cytryny

1 cukier waniliowy

4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przepis

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka

oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.

Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

Gotujemy mleko kokosowe.

Do niego dodajemy wiórki kokosowe

i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy.

Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę.

Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce.

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem,

dodajemy zimną masę kokosową.

Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.

15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem

miksujemy blenderem.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody

i dodajemy do masy truskawkowej.

Gotujemy ją.

Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki.

Studzimy.

Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym,

nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową.

Tak robimy również z drugim biszkoptem.

Nakładamy trzeci biszkopt.

Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi

i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną