- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Masa Raffaello:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
75 g wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru pudru
750 g serka mascarpone
2 czekolady po 100 g
4 łyżki likieru kokosowego
Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców:
jagód, brzoskwiń, malin):
20 świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
trochę startej skórki z cytryny
1 cukier waniliowy
4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka
oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.
Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Gotujemy mleko kokosowe.
Do niego dodajemy wiórki kokosowe
i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy.
Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę.
Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem,
dodajemy zimną masę kokosową.
Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.
15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem
miksujemy blenderem.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody
i dodajemy do masy truskawkowej.
Gotujemy ją.
Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki.
Studzimy.
Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym,
nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową.
Tak robimy również z drugim biszkoptem.
Nakładamy trzeci biszkopt.
Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi
i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.
Smacznego!