Składniki: 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę 1 łyżka oleju roślinnego 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150 ml bulionu wołowego 1 łyżka musztardy Dijon 150 g boczniaków, pokrojonych w paski 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 200 ml śmietanki 36% posiekana natka pietruszki do podania gotowane tagliatelle lub pappardelle do podania Przygotowanie: Dopraw wołowinę solą i rozgrzej na większym ogniu olej na szerokiej patelni. English version Beef and oyster mushroom strogonoff (4 servings) Ingredients: 700 g steak, cut into strips or large dice 1 tbsp vegetable oil 100 g smoked bacon, diced 2 onions, sliced 2 garlic cloves, crushed 150 ml beef stock 1 tbsp Dijon mustard 150 g oyster mushrooms, cut into strips 2 tsp cornflour 200 ml double cream chopped parsley for serving cooked tagliatelle or pappardelle for serving Preparation: Season the beef with salt and heat the oil in a wide pan Add the beef in batches, cook until browned on all sides and transfer on the plate. Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Nadeszły chłodne dni, a razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Dodaj bulion, wołowinę, grzyby i musztardę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj do patelni boczek i cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli, pod koniec smażenia wmieszaj czosnek. Wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą ze śmietaną i wmieszaj do sosu w patelni.