Smażone ziemniaki z ziołami

Malgorzata
Obiad
13.03.2018 10:51
Smażone ziemniaki z ziołami

Składniki: 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm 1 łyżka gęsiego smalcu (lub masła klarowanego) 2 szalotki (lub 1 cebula), obrane i pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Wrzuć ziemniaki do wrzącej, osolonej wody i podgotuj przez 5-6 minut. Ingredients: 5 potatoes, peeled or unpeeled and sliced 1/2 cm thick 1 tbsp goose fat (or clarified butter) 2 shallots (or 1 onion), peeled an finely sliced 2 rosemary sprigs 2 thyme sprigs salt and pepper Preparation: Parboil potato slices in a pan of salted boiling water for 5-6 minutes. Gdy się rozpuści włóż ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Jeżeli lubisz takie chrupiące ziemniaki, polecam także te pieczone z papryką i smażone z grzybami, wszystkie pyszne. Ważna też jest metoda ich przygotowania i tutaj przyszedł mi z pomocą Gordon Ramsay w swojej cudownej książce Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking, którą też bardzo polecam. When melted and hot, add the potatoes and fry for 1-2 minutes on either side, until beginning to brown. Dodaj szalotki, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj zioła (być może trzeba to będzie robić partiami). Smażone ziemniaki z cebulką, czosnkiem i ziołami zawsze będą hitem!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/ziolowe-smazone-ziemniaki-sauteed-potatoes/