MENU NA TYDZIEŃ: PRZEDŚWIĄTECZNA DIETA OCZYSZCZAJĄCA

Agnieszka

Obiad

10.12.2018 9:43

MENU NA TYDZIEŃ: PRZEDŚWIĄTECZNA DIETA OCZYSZCZAJĄCA

Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. W prawosławnym obrządku trwa właśnie 40-dniowy tzw. Post Filipowy, czas przygotowania duchowego na przyjście Chrystusa, połączony z różnymi wyrzeczeniami w tym również dotyczącymi jedzenia. W sieci oraz rozmaitych poradnikach jest mnóstwo podpowiedzi co ugotować w ramach detoxu i diety oczyszczającej, jednak w większości są to rozmaite smoothies, koktajle i zielone sałatki. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie:) Wiosną tego roku w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy menu na jeden tydzień składające się w różnych, ramadanowych dań. Zresztą trzeba dodać, że dawne adwentowe posty dla organizmów wiernego ludu miały niespecjalnie zbawienny wpływ, bo wygłodzeni 40-dniową dietą ludzie objadali się w święta ponad wszelką miarę, fundując sobie potężne niestrawności, bóle brzucha i inne mało przyjemne przygody gastryczne. Każdy chyba słyszał o Ramadanie, miesięcznym poście w świecie Islamu, polegający na całkowitym powstrzymaniu się od jedzenia od wschodu do zachodu słońca. Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami, opartego o składniki zdrowe, o właściwościach oczyszczających organizm. My natomiast po jesiennym okresie zastoju, kiedy mieliśmy do ogarnięcia mnóstwo spraw i mało czasu dla siebie, powoli wracamy rytmu życia sprzed przeprowadzki, wciąż w mieszkaniu zalega mnóstwo nierozpakowanych paczek, ale stopniowo ogarniamy, gdzie co jest i być powinno. Adwent na Wschodzie nazywany bywa Małym Postem, gdyż rygory żywieniowe, co można a czego jeść nie należy są mniejsze niż przed Wielkanocą, ale obowiązuje wstrzemięźliwość od jedzenia mięsa, czy nabiału. Z rozpędu zrobiliśmy sześć dań w obawie, że zupa to za mało i trzeba do nie dorobić sałatkę. Do świąt zostały już tylko dwa tygodnie, jesteśmy na półmetku Adwentu (łac. przyjście), czterotygodniowego okresu poprzedzającego Boże Narodzenie, obchodzonego w kościołach chrześcijańskich. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka razy w roku, po kilka dni. W Kościele rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Postanowiliśmy wyszukać zestaw postnych przepisów na okres przedświąteczny, żeby przygotować lepiej organizm na świąteczny wypas. Pomysł nie jest dyktowany względami religijnymi, po prostu obydwoje stwierdziliśmy, że potrzebujemy odmiany, że trzeba pozbyć się toksyn i zbędnych kilogramów.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-przedswiateczna-dieta-oczyszczajaca/