Składniki na 2 porcje: - 2 filety z kurczaka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 czerwona papryka - 500 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 100 ml śmietany kremówki - sól, pieprz - tymianek, rozmaryn - natka pietruszki Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż grzyby nieco zmiękną. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić a następnie dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Wówczas dodać pokrojone na kawałki grzyby, koncentrat pomidorowy i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu aż całość zgęstnieje a grzyby będą miękkie. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski i dorzucić do cebuli.