Składniki na 4 porcje: - 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 duża marchewka - 1 puszka pomidorów - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano - około 400 g makaronu spaghetti Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut, aż wszystkie składniki się przegryzą, mięso i marchewka będą miękkie i powstanie gęsty sos. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny :) Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę.